Vi firade dagen i pensionärsstil, sittandes hemma i vår lägenhet. Men för att inte ha en allt för enkel och sysslolös kväll antog vi utmaningen att laga en trerätters middag med de få ingredienser vi kunde hitta i den lilla butiken vid busshållplatsen.
Vi gick ut friskt vågat genom att servera en toast med hummus (vi hittade en dammig burk av amerikanskt märke långt in bland gömmorna på hyllorna) och gurka. Tillgången på bubbel, vin eller liknande är inte generös i området, så vi fick välja bland det som kylen i vår lilla butik hade att erbjuda. Pepsi fick bli en okej kompromiss, det bubblar ju lite i alla fall...
Gällande huvudrätten funderade vi länge och väl över hur vi kunde skapa en rätt som inte liknade den mat som vi normalt äter här i Indien. Det visade sig vara en mycket svår uppgift för oss. Tillslut, när valmöjligheterna smalnade där vi stod i affären, beslutade vi att det fick bli ris med en kokosmjölksgryta gjord på diverse grönsaker.
Även efterrätten lagades med ris som huvudingrediens eftersom det tyckts vara mycket svårt att undkomma riset här. Namnet på denna söta skapelse kallas Payasam och består av mjölk, kondenserad mjölk, ris och kardemumma. Resultatet blev estetiskt sett rätt snyggt och frukten var mycket god. När vi satt kring bordet och radade upp alla godsaker vi saknade från vårt hemland konstaterade vi i alla fall att frukten aldrig kan bli så bra där som den är här. En liten tröst i alla fall.
Rånet på kanten är tydligen av fullkorn. Är fortfarande inte övertygad om sanningshalten i detta påstående. |
No comments:
Post a Comment